×
Meniu

ANUNȚ Lansare Campanie de colectare în cadrul proiectului: „DIASPORA PENTRU LEOVA. Management de gestionare a deșeurilor eficient în comunitatea TA”

Avem deosebita plăcere să vă anunțăm lansarea unei noi și importante inițiative menite să îmbunătățească calitatea vieții în comunitatea noastră. În perioada 24 ianuarie – 24 februarie 2024, Primăria orașului Leova a aplicat la apelul de propuneri de proiecte în cadrul Programului „Diaspora Acasă Reușește DAR  1+3”, 2024, cu proiectul „DIASPORA PENTRU LEOVA. Management de gestionare a deșeurilor eficient în comunitatea TA” în parteneriat cu un Grup de inițiativă al băștinașilor și Diasporei din or. Leova, care prevede procurarea unei Tractor pentru colectarea deșeurilor menajere și transmiterea acesteia în gestionare Întreprinderii Municipale „SALUBR-LEOVA”.

Scopul proiectului este: Modernizarea infrastructurii de colectare și transportare a deșeurilor, și îmbunătățirea gestionării deșeurilor în orașul Leova, prin facilitarea creării unor condiții favorabile de prestare a serviciilor de salubrizare pentru populația orașului, implicit îmbunătățirea calității mediului ambiant și a sănătății, și prin implicarea comunității în procesul decizional local și mobilizare comunitară, consolidând relațiile între Administrația Publică Locală și cetățeni (Băștinași și Diasporă).

Proiectul nostru este unul din cele 51 de proiecte aplicate de autoritățile publice locale, care  va beneficia în acest an de finanțare nerambursabilă prin intermediul Programului „Diaspora Acasă Reușește DAR 1+3”. Decizia a fost luată de către Comitetul de evaluare și supraveghere a proiectelor în cadrul Programului. Finanțarea proiectelor se efectuează în baza aportului comun al diasporei, Guvernului, autorităților publice locale (APL), donatorilor și a altor parteneri de dezvoltare.

Unul din partenerii Programului pentru ediția curentă, este Organizația Internațională pentru Migrație, care va oferi suport financiar și Primăriei orașului Leova, pentru componenta „Promovarea activităților care contribuie la atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la aceste schimbări – crearea infrastructurii locale pentru managementul eficient al deșeurilor”. Prin acest suport vom achiziționa: 1 încărcător frontal,  1 lamă de zăpadă universală, 1 lamă de deszăpezire, 1 cupă multifuncțională, fertilizator, 2 anvelope, 2 camere agricole, 2 containere de 1100 l.

Valoarea totală a proiectului:

Costul total al proiectului este de 610.000,00 lei, din care:

  • 120.000,00 lei sunt oferiți de Guvernul Republicii Moldova,
  • 250.000,00 lei sunt oferiți de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM Misiunea în Republica Moldova),
  • Restul sumei va fi acoperită de Primăria orașului Leova, locuitorii orașului și reprezentanții Diasporei leovene de peste hotare.

Programul are menirea de a consolida cooperarea dintre Guvern, administrația publică locală, diaspora și partenerii de dezvoltare, oferind autorităților publice locale posibilitatea de a încuraja și stimula implementarea proiectelor, în comun cu asociațiile și membrii diasporei, asociațiile de băștinași, grupurile de inițiativă ale cetățenilor stabiliți în străinătate sau reveniți în țară.

Pentru realizarea cu succes a acestui proiect, lansăm colectarea contribuției prevăzute în condițiile concursului și mizăm pe suportul leovenilor și prietenilor orașului Leova. Oricine dorește să contribuie la buna amenajare a localității și la gestionarea modernizată a procesului de colectare a deșeurilor este binevenit să se alăture eforturilor noastre.

Pentru a efectua donații prin intermediul cardului bancar sau altor sisteme de plată, Vă rugăm să accesați linkul de mai jos:
https://www.particip.md/crowdfunding/comunitate/proiect-diaspora-pentru-leova-management-de-gestionare-deseurilor-eficient-comunitatea-ta/

În speranța unei bune colaborări și a unui impact pozitiv asupra comunității noastre,

Primarul orașul Leova,
Alexandru BUJOREAN